Micron in de uitverkoop.(maart 2006)


Sinds kort heeft Micron een nieuwe zender lijn in de aanbieding. De vormgeving is veranderd en de zender en ontvanger zijn een stuk lichter geworden. Ook de prijs is een stuk minder dan wat we voorheen gewend waren. Is het dan nog wel wat? Daar was ik ook benieuwd naar en heb er een weekje mee gewerkt.


De "Explorer series" heeft Micron deze diversity zenders gedoopt en ze zijn er in 3 uitvoeringen. SDR116 (ontvanger) en TX716a (zender) SDR256 TX7256 SDR550 TX700b


Deze laatste is tevens de meest uitgebreide en die heb ik mee gehad.


Wat meteen al opvalt is het gewicht en het formaat (hoogte 91-, breedte 63-, diepte 22mm). Het zendertje weegt slechts 150 gram en dat is inclusief batterij. De ontvanger is wat hoger (h 120-, b 63-, d 22mm) en weegt 200gram wederom met batterij. De zender en ontvanger werken beide op hun eigen 9V batterij (ongeveer 6 uur zend en ontvangst plezier) en deze zit in een zeer gemakkelijk uitschuifbaar compartiment. De ontvanger is ook extern te voeden.


De ontvanger heeft 2 rotary schakelaartjes waarmee 256 ontvangst frequenties zijn in te stellen en die bestrijken een gebied van 32MHz. Kijken we de ontvanger op zijn kop dan zien we links en rechts de twee ontvangst antennes met daarboven allebei een eigen 3 kleuren ledje. Dit is de signaal status indicator. Groen voor prima ontvangst, amber voor minder en rood voor zwakke ontvangst, maar dan gaat hij nog steeds niet klappen. Pas als de ledjes uit zijn is je signaal dus weg. Er zitten nog 2 ledjes op, een voor de batterij van de ontvanger. Groen is goed, amber gaat nog net en bij rood moet je hem echt vervangen. De tweede wordt alleen rood als de zender batterij aan vervanging toe is. Het uitgangssignaal is nog te regelen met een klein potmetertje en de geballanceerde output gaat via een 4 pins Hirose connector. O ja was ik bijna de verzonken aan/uit schakelaar vergeten.


De zender heeft natuurlijk een antenne, dezelfde rotary sckakelaartjes om de juiste zend frequentie in te stellen, een laag af filter, een ledje als peak indicator en eentje die gaat branden als de batterij bijna leeg is. Er zit een level potmetertje op waarmee het ingangs signaal afgeregeld kan worden en een 6 pins lemo connector om je knoopje mee aan te sluiten. Maar met een ander kabeltje kan je ook line in, of met weer een ander kabeltje kan je een condensator microfoon met phantoom spanning aan de praat krijgen (draadloos hengelen). Zelfs toonaarde microfoon zijn rechtstreeks aan te sluiten op deze zender. Da's erg handig. Aan de zijkant zit nog een verzonken schakelaartje waarmee je de fase van het signaal 180 graden kan draaien.


Ik heb deze nieuwe Micron naast de laatste uitvoering van Micron gebruikt, allebei met een Trammetje. De nieuwe zender klinkt naar mijn mening prima en de ruis is niet meer of minder dan bij de oude. Ontvangst ook het zelfde. In open veld tot 150 meter storingsvrij en in bebouwing zo'n 100 meter. De nieuwe deed niet voor de oude onder.


Kortom een plug and play diversity setje met de kwaliteit die we van Micron gewend zijn. Het werkt en klinkt goed en dat wil je weten als je een zender koopt. En dat kost? Slechts 2299 euro voor het door mij geteste model maar slechts 1499 euri voor het instap model. Deze heeft maar 16 instelbare frequenties en geen batterij waarschuwing van de zender op de ontvanger, verder zelfde bereik en kwaliteit. Hoe kan dat? Micron heeft een reorganisatie ondergaan en ze hebben wat onderdelen geoutsourced waardoor ze een lagere prijs kunnen hangen aan hun product. Dat is mooi voor ons arme geluidsmensen die met hun eigen spullen willen werken en waarvan wordt verwacht dat ze bijna voor niets zenders meenemen. Importeur: Audio Electronics Mattijsen www.aem.nl

 

Micron in de uitverkoop