OVER EN SLUITEN.

 

 

Maandag 16 november zat ik bij de bijeekomst over de toekomst van draadloze apparatuur, gehouden in het Bimhuis te Amsterdam.

Deze meeting was georganiseerd door de VPT (Vereniging voor Podium Technologie).

 

Aanwezige waren zo’n 80 professionals waaronder veel theater en toneelgroep representatieven, importeurs en dealers van de diverse merken (Sennheiser , Audio technica, Shure, Micron Lectrosonics Wisycom, etc),

Eric Pierens van Dutchview en slechts 2 freelancers maar dan meer van de P.A. kant.

Van de Broadcast/ film kant waren alleen ondergetekende en Ben Zijlstra docent audio van de filmacademie.

 

Het pannel dat de meeting voorzat bestond uit:

 

Bert schaap-                 Ministerie van economische zaken

Frank Bodewes -         Agentshap telecom

Bernard Scyeur-           RF transmission

Eric Rutten-                  TM Audio

Dre Klaasen-                Audio technica Europe

Roland Mattijsen-         Audio Electronics Mattijsen

 

Reden van deze meeting is het beleidsvoornemen van het ministerie van economische zaken om het frequentie gebied van 790MHz tot 862MHz vrij te maken van alle gebruik en toe te wijzen (veilen) aan de Internationale Mobiele Telecomunicatie Industrie voor draadloos mobiel breedband internet. Dit moet uiterlijk 16 juni 2015 rond zijn, maar kan ook eerder gebeuren.

 

Schrikt u al?

Dit is het hele gebied waar wij met het grootste deel van al onze zenders nu vrolijk staan te werken.

 

Dit is een gigantisch probleem voor ons geluidsmensen, de kleine gebruiker, maar nog groter voor de grote productie jongens die evenementen doen musicals, theatervoorstellingen, popconcerten grote TV shows, etc.

Volgens spreker Bernard Scyeur kunnen dit soort producties, waar je al gauw te maken krijgt met 100 tot 150 verschillende zenders (artiesten draad loos + inear, regie intercom), in de toekomst niet zonder RF specialist die een plan moet gaan maken wie waar in het spectrum mag gaan zitten.

 

Als er tenminste nog iets voor ons overblijft.

Wij als vrije jongens zijn de laatste jaren onzichtbaar geweest als gebruiker van draadloze apparatuur. Omdat er geen licenties meer nodig waren is ook niet meer na te gaan hoe veel gebruikers er zijn.

Dan hebben we het nog niet gehad over de kleine gebruikers als de kerk, buurtzaal, scholen en een leger aan hobbyisten en muzikanten, die allemaal een draadloze microfoon hebben.

Dat zijn een hoop mensen, maar die zijn niet geregistreerd en niet verenigd, dus geen parij voor de telecom reuzen. Die gaan straks een zak met geld op tafel leggen en het hele spectrum volledig onbruikbaar maken om met je zendertje nog een storings vrije ontvangst te krijgen.

 

We hebben dit al eerder meegemaakt met kanaal 41 daarvan werd rond 2005 gezegd dat dat kanaal (630MHz tot 638MHZ) wel eens opgeofferd  zou kunnen worden tijdens de toenmalige   internationale frequentie verdelings onderhandelingen. Maar toen bleef toevallig kanaal 41 buiten schot en wie was blijven zitten was spekkoper. Denk niet dat het nu ook wel weer los zal lopen. Dit gaat hoe dan ook gebeuren en wij als kleine zelfstandigen gaan gewoon geen plek krijgen.

 

 Te meer omdat alle gebruikers die nu boven de 790MHz opereren ook een nieuwe plek willen hebben. Dus wordt het dringen en zullen de altijd aanwezige gaatjes in de lappendeken van grote zenders erg schaars worden.

De fabrikanten van de draadloze apparatuur zien in de komende 5 jaar geen mogelijkheid om hier een technische oplossing voor te vinden, sterker nog, die weten ook niet waar het heen gaat. Hoe kan je nog een zender verkopen aan iemand als je niet weet of hij het volgend jaar nog doet?

 

 

Onze overheid moet ons gewoon  een plek geven en dan nog het liefst europees geregeld maar ja dan zal er wel een flinke lobby opgezet  moeten worden.

Als onze overheid daar niet van doordrongen kan worden schieten ze in hun eigen voet met al die ether frequentie veilingen.

Immers, hoe gaan al die tv uitzendingen waar de politiek baat bij heeft tot stand komen als er geen draadloze audio verbinding meer mogelijk zijn.

Live uitslagen van de verkiezingen, om maar een voobeeld te noemen. Onmogelijk!

 

Om te beginnen zou ik alle collega’s aanraden een mailtje te sturen aan de PMSE (nederlandse belangen vereniging draadloze audio verbindingen programme making & special events www.PMSE.nl). Zodat die kunnen inventariseren hoeveel vrije jongens er rondlopen en we een stem hebben .

Wij zijn dan in aantal geen grote partij maar als wij ons werk niet meer kunnen doen zoals we de laatste jaren gewend zijn zal dat een grote impact hebben op de audio visuele media.

 

Wellicht is hier een mooie taak weggelegd voor onze Neelie Kroes die in haar nieuwe functie als Euro Commisaris ICT en Telecom beleid een lans voor ons kan breken. Heeft iemand haar telefoonnummer?

 

Ruud Bouma