Wat hangt er in je korf?

 

Ooit ben ik begonnen als geluidsman bij een van de facilitaire bedrijven die Hilversum rijk is en dan werkte je met een standaard audioset.

Daar zat in: een mixer, handmicrofoon, wat kabels, een hengel met windkorf en bontje en daarin een Senheisser 416 richtmicrofoon. Het werkpaard van de geluidsman. Deed het altijd, was een shotgun microfoon (geluidskarekteristiek) waarmee de omgevings herrie werd gereduceerd tot een acceptabel niveau. Regen kou vocht geen gezeur maar geluid opnemen.

Wat jaren later toen ik mijn eigen hengel ging kopen koos ik voor een toen net nieuwe microfoon. De Sanken CS-3 net als de 416 een shotgun maar met nieuwe techniek die zelfs richtingsgevoelig was in het laag en hij klonk wat mooier dan de 416.

Nog wat jaren later over gestapt op het merk Shoeps. De meest richtingsgevoelige microfoon die zij hadden was een supernier. (Shoeps had geen shutgun microfoon.)

 Dit hengelt wat makkelijker omdat hij van dichtbij een wat breedere gevoeligheid heeft dan een shutgun. Nadeel is als het erg lawaaig wordt je te veel omgevinsherrie staat op te nemen.

Maar nu heeft shoeps hun assortiment uitgebreid met hun eigen richtpijp,

de CMIT 5U.

Alleen het design is al om van te smullen.

Deze richtpijp heeft het beste van twee werelden shutgun karakteristiek maar off axis blijven de stemmen die je opneemt redelijk hetzelfde klinken, geen kleuring dus.

Dat is erg prettig als je drukke dialogen staat te hengelen en flink heen en weer moet met je microfoon.

Deze microfoon klinkt als een klok. Mooi helder in het midden en hoog en warm in het laag.

Er zitten 3 actieve filters op:       high frequentie emphasis (+5 dB bij 10KHz)

                                                Low-cut (18dB/oct. onder 80Hz)

                                                Low frequentie roll-off (6dB/oct. onder 300HZ)

De eerste compenseert voor het wat muffer worden van je geluid als je met korf en windjammer werkt. Dit werkt echt prima, nadeel is wel dat je microfoon iets meer gaat ruisen maar dit weegt niet op tegen het helderdere geluid.

Het tweede filter elimineert wind en hengel contakt geluid.

Het derde filter compenseert voor het proximity effect (lage frequenties die een boost krijgen als de microfoon dichtbij is).

De filters zijn aan te zetten door middel van een drukknopje en een indicatie ledje geeft aan welk filter aan of uit staat. Als je de microfoon van phantoomspanning af haalt onthoudt hij de laatste setting van de filters.

 

Nog een heel prettige eigenschap is dat deze microfoon geen last heeft van gsm straling.

Normaal hoor ik op een set een aantal malen per dag smsjes binnenkomen of gsm telefoons die een mast zoeken, tedtedetedtedeted. Vooral Nokia’s pik ik er altijd uit.

Dat is verleden tijd met de CMIT 5U. Ik heb er een Nokia tegenaan gehouden en geen RF signalen meer gehoord.

Laatste wapenfeit van deze microfoon is dat hij slechts 89 gram weegt en dat is prettig als je met een lange hengel aan het werk bent.

Het is al weer een aantal jaren geleden sinds ik mijn laatste microfoon kocht. Ik denk dat het weer eens tijd wordt om over te stappen. Wel even mijn bankrekening checken want hij kost helaas 1495 Euro.

Importeur Noyz Boyz

in je korf?